4 ways to relieve stress

Ihanaa alkavaa viikkoa!

Tämä kevät on ollut itselle muutoksen aikaa ja siksi myös stressiä on ollut ilmassa jo muutaman kuukauden ajan. Luen paljon self help- kirjoja ja sitä kautta olenkin myös tutustunut eri tapoihin lievittää stressiä ja ajattelinkin jakaa täällä minulle muutaman hyväksi todetun vinkin.

Mutta ensiksi siitä miten stressi voi vaikuttaa kehoon ja mieleen ja etsiessäni tietoa sekä netistä että kirjoista tulin siihen tulokseen, että kaikista parasta olisi yksinkertaisesti välttää sellaisia asioita mitkä saavat aikaan stressiä, mutta koska se ei ole aina mahdollista toiseksi paras keino on tunnistaa itsessä stressin oireet heti alkuun, jotta niihin voi vaikuttaa ja siten stressi ei pitkity eikä aiheuta pahempia oireita keholle eikä mielelle.

Stressin oireet kehossa voi näkyä monella eri tavalla, esimerkiksi niin, että ruoansulatus ei toimi, korkeana verenpaineena, päänsärkynä, keho on jatkuvassa jännittyneessä tilassa, sydämen rytmihäiriöinä, ylipainona, hikoiluna, lisääntynyt talineritys iholla sekä ihottumana. Lisäksi stressi voi aiheuttaa jopa muutoksia hedelmällisyydessä. Pitkä ja intensiivinen stressi ei ole siis kenellekään hyväksi. Mitä pidempään stressi vaikuttaa, sitä suurempi riski on sairastua muihin vielä vakavampiin sairauksiin.

Mieleen stressi taas voi vaikuttaa niin, että saatat huomata olevasi ahdistunut, masentunut tai huomaat ärtyväsi helposti, muistisi pätkii etkä saa yöllä nukutuksi, sinulla on keskittymisvaikeuksia, eristäydyt.

Minulla stressi näkyy ahdistuneisuutena ja niin, että eristäydyn helposti ja aikaisemmin olen jättänyt kovassa stressissä rutiineista pois jostain syystä juuri ne asiat mitkä parhaiten sitä lievittävät, kuten urheilun, meditaation ja terveellisen ja säännöllisen ruokavalion, ystävien näkemisen.

Niinkuin jo aluksi mainitsinkin viime kuukaudet ovat olleet mulle stressaavaa aikaa, koska paljon on tapahtunut uusia jännittäviä asioita, ja vaikka ne onkin olleet suurimmaksi osaksi hyviä, ihania juttuja kaikki uusi tuo mukanaan myös sen pienen stressin. Olenkin nyt muutaman viikon ajan tietoisesti yrittänyt tehdä juuri niitä asioita, jotka tiedän lievittävän oireita. Ja tässä neljän kohdan lista asioista, joista on ollut minulle eniten apua stressaavina aikoina:

  1. Eteeriset öljyt, olen pitänyt näitä käsilaukussa mukana jo melkein vuoden verran jolloin voin helposti käyttää niitä joka tilanteessa rauhoittamaan mieltä. Eteerisistä öljyistä on ollut mulle huomattava apu varsinkin ahdistuneisuuden tunteeseen.
  2. Urheilu, se kaikista paras tapa lievittää stressiä. Tykkään aerobisesta liikunnasta, missä hiki virtaa ja syke nousee korkealle, mutta sen vastapainona on tärkeää antaa aikaa myös venyttelylle ja rauhalliselle liikkumiselle.
  3. Ruokavalio ja säännöllinen ruokarytmi. Tämä on itseni kohdalla must juttu stressaavana ajanjaksona jos haluan pysyä energisenä, hyvällä tuulella enkä vaipua negatiiviseen tilaan. Parasta omalle keholle on kasvispohjaiset, puhtaat, ei-prosessoidut raaka-aineet.
  4. Meditaatio. Lievittää stressiä todella hyvin, koska siinä keskityn ainoastaan omaan hengitykseen ja nykyhetkeen. Meditaatio on mun lemppariaihe ja voisin keskustella meditaation vaikutuksista tuntikausia, koska niitä on paljon ja ainoastaan hyviä. Olen itse meditoinut jo useamman vuoden ajan säännöllisen epäsäännöllisesti enkä voisi koskaan enää jättää sitä pois ja oon erityisen kiitollinen siitä, että olen sen joskus päättänyt aloittaa. Luen tällä hetkellä erittäin mielenkiintoista kirjaa mindfulnessista ja ajattelinkin kirjoittaa siitä erillisen kirja-arvostelun myöhemmin postauksen muodossa.

Mitkä on sun parhaat vinkit stressin lievitykseen? Kuulisin mielelläni myös muiden kokemuksia ja näkemyksiä tästä aiheesta.

xx Tiina

2 Replies to “4 ways to relieve stress”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s